Tel.: +36 79 323 011
Mobil:+36 30 278 00 35

30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás

2023. május 5. 

A fogyasztás-népszerűsítő rendezvényén Juráskó Róbert a Nyúl Szakmaközi Szervezet elnöke hangoztatta: az a cél, hogy legalább hetente egyszer nyúlhús kerüljön a magyar családok asztalára. A szakmai vezető a nyúlhúst a többi húsokhoz képest kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt a 21. század fehérjeforrásának nevezte a nyúlhúst. Kiemelte, hogy a hazai áruházak polcain kizárólag a Tetrabbit Kft csomagolt, darabolt nyúlhús termékei kaphatóak meg

Az elmúlt évtizedben a háztáji termelést azért váltotta fel a nagyüzemi, mert az európai piacok szigorodó élelmiszer-biztonsági, állatjóléti előírásai nagyobb fokú nyomon követhetőséget, tartási és termelési szigort írtak elő. Ezeknek a feltételeknek megfelelni, az ezeket igazoló auditokat finanszírozni csak tőkeerős, nagy volumennel dolgozó állományokat tartó gazdaságok tudtak. Egy 10-20 anyás kisgazdaság nem tudja azokat a fejlesztési, technológia-korszerűsítési beruházásokat és minősítéseket megfizetni, amik az exporthoz kellenek. Emellett természetesen a folyamatosan, tavaly óta pedig drámaian emelkedő energia és takarmányárak is kikényszerítették a nagygazdasági, nagyüzemi formában való működést, a méretgazdaságosság elve alapján.

Az évi átlagban felnevelt 4 millió hízónyúl már teljes egészében magas feldolgozottságú – kilós és félkilós, darabolt, csontozott és csomagolt – termékként megy exportra. Méghozzá majdnem teljes egészében, 95-97 százalékában. Az összes, 11 ezer tonnás mennyiségnek csak roppant kis hányada kerül a magyar családok asztalára. 

A kamara is támogatja a népszerűsítő kampányt-, szőtte beszédét Szél István, a Nemzeti Agrágazdasági Kamara Csongrád-Csanád vármegyei elnöke. A magyar gasztronómiai kultúrának mindig is szerves része volt a nyúlhús. Rámutatott: a kamara, a termelő és a fogyasztó szoros kapcsolatára. A fogyasztó csakis jó minőségi ellenőrzött körülmények között előállított friss nyúlhús terméket kap.

A korábbi kampány eredményei máris látszanak: 2017-ben még szinte nem volt mérhető a hazai fogyasztás, de 2018 – azaz az áruházakban való megjelenés és a kampány kezdete óta – évente dinamikusan nő a vásárolt mennyiség. Ma már minden nagyobb áruházláncban megtalálható a Tetrabbit Kft. friss, darabolt és vakum csomagot nyúlhús termékei.

A hazai 0,1 kilót elérő éves átlagfogyasztással még mindig utolsók vagyunk az EU-ban, de a növekedés dinamikája reménykeltő. Van is mit utolérnünk: az európaiak átlagosan 1,5-2 kiló nyúlhúst esznek évente, ezen belül a svájciak és a németek 3-5 kilót.

Ennek egyik oka, hogy jelentkezik az a bizonyos szemléletbeli akadály. A szakmabeliek ugyanis úgy érzik, hogy amióta lényegében megszűnt – vagy nagyon visszaszorult – a háztáji nyúltartás, azóta elvesztettük a kapcsolatot a hagyományainkkal. – Ma már a legtöbben úgy néznek a nyúlra, mint egy kedves húsvéti ajándékállatkára, házi kedvencre, és egy házi kedvencet nem szokásunk levágni és megenni. Csakhogy a fogyasztásra szánt nyúl ugyanaz az eset, mint a baromfi, a marha vagy a sertés: azért tenyésztjük őket, mert fontosak a magyar táplálkozási kultúrában – érvel a terméktanács vezetője.

 A sajtótájékoztató után a Tetrabbit Kft által felállított sátornál Bede Róbert mesterszakács nyúlhúsételeit lehetett megkóstolni. A látvány főzésen többek között, -erdei gombás nyúlcomb krémmártásban, petrezselymes mandulával, puliszkával, -nyúlgerinc bazsalikomos újhagymás almaraguval, égetett tésztafánkkal és – paradicsomos nyúlmáj zöldségekkel kóstolhatta meg a jelenlévő több száz érdeklődő.

Termékeink

A nyúlhús finom, egészséges és változatosan elkészíthető. Tekintse meg az alábbiakban termékeinket részletesen.