Tel.: +36 79 323 011
Mobil:+36 30 278 00 35

Termékeink

Eredményesen zárult a „Nyúlhústermelő vertikum teljes digitalizációja” című projekt

A digitalizáció az élet minden területét átalakítja. Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az állattenyésztésben is létkérdés, hogy be tudunk-e lépni ebbe az új korszakba. A digitalizáció azonban nem csak azt jelenti, hogy digitális eszközöket használunk: az információkat fel kell dolgozni, és csak az emberi elme számára képtelenül hosszadalmas és bonyolult számítások eredményének megismerésével, megértésével alakíthatjuk úgy gondolkodásunkat és döntéseinket, hogy az elvárt sikereket el tudjuk érni.

A Tetrabbit Kft., közép-európai régió legnagyobb és legmodernebb nyúlvágóhídjának üzemeltetője, valamint az Állatorvostudományi Egyetem, hazánk egyetlen állatorvosképző intézményeként a teljes nyúlhústermelő vertikum digitalizációjának megvalósítására 2021-ben indított kutatás-fejlesztési projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. A közös projekt végrehajtása során kifejlesztett my-rabbit.eu rendszer a világon az első és idáig egyetlen informatikai rendszer, ami a nagyüzemi nyúlhústermelést teljeskörűen lefedi. A termelési ciklus lépései során a dolgozók digitális űrlapokat töltenek az okostelefonokon; a testsúlyok, alomsúlyok mérése olyan mérleggel történik, amely az okostelefonokkal képes kommunikálni; ipari számítógépek mérik az istállókban a környezeti paramétereket, és a mért adatok és a beállított célparméterek alapján szoftverek vezérlik az épületgépészeti berendezéseket. A vágónyulak feldolgozása során a vágási kihozatalról, az elkészített termékek mennyiségéről, a vágósorba épített automata mérleg adatairól, egyedi testsúly adatokról is azonnali információt lehet szerezni.

A rendszert bevezették a Tetrabbit Kft. teljes integrációjában, amelyben országszerte 30 tenyésztő és szaporító, valamint hizlaló telep található és összesen 45 000 anyanyúl és 250 ezer hízónyúl termel egy időpillanatban, míg az élelmiszerüzem éves szinten 1000 feletti azonosított tételen belül 2,2 millió vágónyúlból közel 500 féle terméket állít elő. A fejlesztésnek köszönhetően így minden élelmiszertermék precízebb irányítás alatt, pontosabb nyomonkövetéssel, tehát költséghatékonyabb módon készül, és ez hosszú távon alapozza meg a vállalat nemzetközi versenyképességét.

További információk a Magyar Állattenyésztők Lapjának 2023. júliusi számában olvashatók.

 

A GINOP-8.3.5-18/B azonosító jelű Mikro-,kis- és közép vállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram keretében a  pályázat kedvezményezettje a TETRABBIT Élelmiszeripari  és Kereskedelmi Kft. A szerződött kölcsön összege 149.000.000 Ft.  A projekt célja elősegíti a vállalkozásunk jövőbeni céljainak az élelmiszeripari tevékenységének fenntartását, színvonalának emelését, a dolgozói létszámának megtartását. A gazdaság folyamatosan változik, ahogyan az igények is. Egy sikeres vállalkozás alappillére a megbízható, kiszámítható, stabil működés – minden helyzetben. Elhivatottan valljuk, hogy az általunk megtermelt és feldolgozott nyúlhús minősége kiváló, egészséges. Igyekszünk újszerű utakat nyitni a nemzetközi gasztronómia világában és egyre jobban népszerűsíteni a nyúlhús fogyasztást hazánkban és az Uniós piacon is. A jelenlegi törekvéseinket nagyban megnehezíti a nyersanyagok, csomagoló- és termelési anyagok, közüzemi díjak  árainak ugrásszerű növekedése, amely befolyásolja a az eddigi termelési, minőségi és technológia elért színvonalát. A megnövekedett infláció súlyosan érinti az élelmiszeripart, így cégünket is. A kölcsön összegével a rövid távú likvidításunk megőrzése a cél. A projekt tervezett befejezési dátuma 2023.12.31.

 

A Tetrabbit Kft., a közép-európai régió legnagyobb és legmodernebb nyúlvágóhídjának üzemeltetője, valamint az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézete a teljes nyúlhústermelő vertikum digitalizációjának megvalósítására indít kutatás-fejlesztési projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. A projekt végrehajtása során a termelési és takarmányozási adatbázisok összekapcsolásával, valamint az állattartó telepek és a feldolgozóüzem vezérlőrendszereinek integrálásával az összes információ közös platformon válik elérhetővé. Az aktuális adatok megjelenítése mellett az adatok elemzésével olyan előrejelző eljárások fejleszthetők, amelyek a nem várt eseményeket időben jelzik, így lehetőséget adnak a veszteségek elkerülésére vagy csökkentésére. A nagyléptékű adatbázis alkalmas gépi tanulás algoritmusokkal való vizsgálatra, ami új összefüggéseket mutathat ki a különböző paraméterek együtthatásairól és változásairól, ezáltal a termelési folyamatok minden korábbinál precízebb összehangolása lesz lehetséges.

A termelők az interneten elérhető kezelőfelületeken valós idejű információt kaphatnak saját telepükről, a takarmánykeverőből, az állategészségügyi laboratóriumokból és a vágóhídról egyaránt. A korszerű digitális technológiával továbbfejlesztett terméket megvásárló fogyasztó szintén részletes információkat kaphat az állatok tartási és takarmányozási körülményeiről, illetve az élelmiszer-ellátási láncról. A rendszer segíti a hatóságokkal, kormányzati szervekkel való adatmegosztást és kommunikációt.

A magyar mezőgazdasági termékek, mint a nyúlhús versenyképességének javítása az ágazat jövőjének záloga. A termelési láncok hatékonysága integrált digitalizációs fejlesztésekkel jelentősen javítható. A projekt eredményeként létrejövő adatgyűjtő és -elemző rendszerek a világon elsőként és egyedülálló módon fogják a nyúlhús termelésben részt vevő összes szereplő munkáját segíteni.

Projekt szerződésszáma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00174
Projekt címe: Nyúlhústermelő vertikum teljes digitalizációja
Projekt támogatási összege: 673 529 764 Ft
Projekt összköltsége: 1 010 706 164 Ft

 

A „KKV TOP 100, elismerés a gazdaság motorjának legjobbjai részére”  a legkiemelkedőbb, legeredményesebb középvállalatok vezetőinek, tulajdonosainak szól.
Célja, hogy a gazdaság motorját adó legeredményesebb kkv-k megkapják azt az elismerést és segítséget, amit megérdemelnek. Ezek a cégek „hátukon viszik” a
gazdaságot és az országot.

A KKV TOP100 tanúsítvány megmutatja a Tetrabbit Kft-ről hogy:

 

… A piac meghatározó szereplője
… Megbízható, nincs adóssága
… Stabil
… Dinamikusan növekszik
… Magas a termelékenysége
 
Ez a tanúsítvány jóval többet ad presztízsnél:
egyértelműen kommunikálja, hogy a cég eredményes, nincs adóssága, megbízhatóan fizeti az alvállalkozóit – és érdemes vele üzletet kötni, mert területének egyik legjobbja.

Ez a tanúsítvány a magyar piacon különleges abból a szempontból, hogy nem megvásárolható – ezt egyértelmű üzleti eredmények alapján egy független szakmai
zsűri adja.
Valljuk, hogy az igazi szakmai elismerést és presztízst kiérdemelni kell.
Az előminősítést a cégadatbázisokban szereplő nyilvános cégadatok alapján végezzük, így alakul ki a kkv-k „felső tízezerje”

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényén 2019. szeptember 28-án rendezték meg többek között a Nyúlágazati konferenciát. A szakmai programon a látogatók ismét megkóstolhatták Bede Róbert mesterszakács és a Tetrabbit jóvoltából a nyúlból készült ételeket.

Köszönet a képekért Ujfalusi Krisztinának.

2019. augusztus 9-én Balatonszárszón, a Központi strandon kóstolhatták meg az érdeklődők a nyúlból készült finomságokat.

Bede Róbert mesterszakács ismét elkápráztatta a közönséget.

Június 30-án vasárnap a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett „Nyúl-j bele” nyúlhús fogyasztásösztönző kampány következő állomása a balatonlellei Napfény Strandfürdőn volt.

Az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrum és a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács országos nyúlhús-fogyasztás népszerűsítő kampányt szervez. A kampány célja, hogy a fogyasztók megismerhessék a nyúlhúst. A Strandparty rendezvényen felhívtuk a figyelmet az egészségtudatos táplálkozásra. A nyúlhúsra, mely könnyen emészthető, zsírszegény, nagyon egészséges, finom és ízletes. A nyúlhús sportolóknak, diétás étrenden élőknek, kisgyermekek és idősek számára kiemelten ajánlott. Méltán mondható róla, hogy a 21. század fehérjeforrása!

A rendezvényen ismét Bede Róbert mesterszakács készítette el az ízletes nyúlételeket a látványos „Nyúlhús Főző Show” keretében. A mesterszakács kakukkfüves nyúlgerinc filével és fehérborban párolt nyúlcombbal, karfiolos sárgarépa pürével, karamellizált gyöngyhagymával várta az érdeklődőket.

Az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrum és a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács országos nyúlhús-fogyasztás népszerűsítő kampányt szervezett.

Bede Róbert mesterszakács

A nyúl hús fogyasztásösztönző sajtótájékoztatóját 2019.05.24-én, a MOM Park SPAR áruházában tartották, ahol beszédet mondott dr. Feldman Zsolt Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. „A megnyitó és sajtótájékoztató helyszínén Bede Róbert mesterszakács készített ízletes nyúlételeket az érdeklődök számára. A promóció során, több helyszínen tartottak látványfőzést és kóstoltatást, melynek célja, hogy minél több magyar fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait.

Az immár harmadik éve megrendezett promóció célja, hogy növekedjen a jelenleg mindössze 1-2 százalékos belföldi nyúlhús fogyasztás, s hogy ez a fehérjében gazdag húsféle legyen része a mindennapi étkezésnek is. Először 2017-ben népszerűsítette közös kampánnyal a nyúlhús fogyasztását a szaktárca, a Nyúl Terméktanács és az Agrármarketing Centrum.

Ma már minden nagyobb áruházláncban megtalálható ez a tápanyagokban és fehérjében gazdag húsféle, ami a korábbi kampányok pozitív hatásainak köszönhetően egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében. A szakemberek szerint még mindig nem eléggé, pedig exportnagyhatalomnak is számítunk: a kiváló minőségű magyar nyúlhús mintegy 90 százaléka többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia, Hollandia hűtőpultjaiba és éttermeibe kerül.

“Magyarország kiváló minőségű nyúlhúst állít elő, amely Európa szerte igen keresett alapanyag” – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Ennek a húsfélének a magyar gasztronómiában is helye van, ezért az Agrárminisztérium célja, hogy minél többen ismerjék és fogyasszák ezt a rendkívüli élettani hatású élelmiszert.

dr. Feldman Zsolt

Köszönjük a fotókat a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak

Idén tizenketted alkalommal ült össze a jelenleg 23 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely a Tetrabbitet, érdemesnek találta a Business Superbrands 2019 védjegy viselésére.

Business Superbrands Program

Idén tizenkét éves a Business Superbrands program, amely az üzleti szektor (B2B) márkáinak legkiválóbbjait emeli ki, azaz olyan magyarországi cégeket, illetve márkákat, amelyek nem elsősorban a fogyasztókkal, hanem vállalkozásokkal, szervezetekkel állnak kapcsolatban.

A Bisnode adatbázisa alapján, továbbá a jelentős hazai szakmai szervezetek és szövetségek ajánlásainak figyelembevételével létrejövő mintegy 4000 márkát tartalmazó lista pénzügyi és szakmai szűrést követően kerül a bizottság elé. Ebbe a listába éppúgy beletartoznak a legnagyobb nyereségű hazai cégek, mint – az egyes szektorok iparkamarái, egyesületei, szakmai szervezetei által javasolt – olyan kisebb vállalkozások, amelyek az üzleti élet kiválóságainak számítanak, valamint kiemelkedő a hazai kommunikációs és márkaépítési gyakorlatuk.

“Szemben a látszattal, a Superbrands díjat nem a zsűri dönti el, azt a brand maga vívja ki magának. Ez a tény persze nem csorbítja a zsűri szerepét: a kvalifikált szakemberek  szigorú szakmai szempontrendszer alapján validálják ezt a sikert, és járulnak hozzá ahhoz, hogy ez  széles körben is elismerve legyen. Mindezek alapján igazi érték a Superbrands díj, ami azt jelenti, hogy az nemcsak a múlt teljesítményének az igazolásáról szól, hanem komoly ösztönző a brand kitüntetett szerepének a megőrzése és további erősítése érdekében”

Dr. Salgó István
a Business Superbrands bizottság elnöke

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban. A díj odaítéléséről egy többlépcsős előszűrést követően az összesen 45 tagú, független, marketingszakmai és vállalatvezető szakemberekből álló bizottság dönt a minden évben. Az elismerés irányt szab a fejlődésre törekvő piaci szereplők számára, és a hazai márkáknak példát mutat a sikeres márkaépítéshez. Hisszük, hogy a minősítés, amelyet márkánk elnyert, nemcsak biztonságot, de garanciát is nyújt vásárlóink, ügyfeleink mindennapi választásához.

A díj olyan pozitív visszajelzés a brandről, amely szakmai alapon emeli ki a legjobbakat. A díjat odaítélő bizottság az ágazat elismert szakembereiből áll, akik döntésükkel tanúsítják márkánk eddigi sikerességét és hitelességét. A jelölés kizárólag szakmai szempontok alapján történik, arra sem pályázni, sem jelentkezni nem lehet.

Felavattuk a Tetrabbit Kft. új vágó- és csomagolóüzemét, 2019.04.09-én Baján. Az ilyen beruházások nagy szerepet játszanak a szektor erősödésében, a magyar nyúlhúsipar fellendülésében és a vidékfejlesztésben egyaránt.

Dr. Nagy István agrárminiszter a Tetrabbit Kft. új csomagolóraktárának átadásán hozzátette: 2018 fordulópont volt a magyar nyúlágazatban, amikor kilábalt az évekig tartó válságból. Szólt arról is, hogy a magyar nyúltenyésztés kifejezetten exportorientált, az itthon előállított, évi mintegy tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az átadáson közölte: 2018-ban 9950 tonna volt a hazai vágónyúl mennyisége, ennek felét a bajai cég vágóhídja adta.

A Tetrabbit Kft. a legnagyobb hazai feldolgozó, évi 2-2,1 millió nyúl feldolgozását végzik el. Új, 600 négyzetméteres raktárát 380 millió forintos beruházással, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 35 százalékos támogatásával építették – mondta Sándor Ferenc ügyvezető igazgató az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a 2006-ban alapított, magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2010-ben vásárolta meg a csődközelben lévő bajai vágóhidat, ahol azóta közel kétmilliárd forintos fejlesztést hajtottak végre. Ennek részeként 2017-ben készült el a cég új vágóhídja, amelynek kapacitása óránként 1600 nyúl levágása. Az üzemben évente 2-2,1 millió állatot vágnak le, ezzel az üzem kapacitása 70 százalékos kihasználtságú. A 183 dolgozót foglalkoztató kft. üzemét a hús ma már 95 százalékban feldolgozott termékként hagyja el – jegyezte meg.

Sándor Ferenc közlése szerint a társaság 2018-as árbevétele meghaladja a 2017-es 5,5 milliárd forintot. Az árbevétel mintegy 70 százaléka származik exportpiacokról, a bajai nyúlhúst elsősorban Németországban, Ausztriában, Svájcban és a Benelux-államokban értékesítik. A Tetrabbit Kft. idén az előállított nyúlhús mintegy 10 százalékos növelését tervezi – tette hozzá.

Forrás: MTI

Fotó : Pelsőczy Csaba

Egész nyúl termékeinket fejjel, májjal és szemekkel, vagy ezek nélkül, egészben és darabolva is előállítjuk. Pörköltnek, vagy különböző szószokkal elkészítve, fehér borral tálalva ajánljuk.

Egész nyúl darabolva

Egész nyúl fej és máj nélkül

Fél nyúl darabolva

Nyúl gerince

Nyúl combja

Nyúl eleje

Egyéb nyúltermékek

Ez a nyúl legnemesebb része. A nyúl gerincet csonttal, csont nélkül, filézve és darabolva is feldolgozzuk. A hús omlóssága miatt gyors és könnyed sültek készíthetőek belőle.

Nyúl gerinc csont nélkül

Nyúl gerinc kotlett

Nyúl gerinc filé hártya nélkül

Nyúl gerinc csont nélkül, kötve

Nyúl gerincfilé

Nyúl oldalas dagadó

Nyúl gerinc csonttal

Nyúl gerinc belső filé

Egész nyúl

Nyúl combja

Nyúl eleje

Egyéb nyúltermékek

A nyúl hátsó combjait egészben, kicsontozva vagy darabolva is előállítjuk. Grillezésre kiváló, jól megtűzdelve fokhagymával és szalonnával felejthetetlen ízélményt nyújt.

Nyúl tölthető comb

Nyúlcomb csíkok (Stroganoff)

Nyúlcomb ragu

Nyúlcomb csont nélkül

Nyúlcomb Arrostini

Csontos nyúlcomb

Nyúl grillcomb

Egész nyúl

Nyúl gerince

Nyúl eleje

Egyéb nyúltermékek

A nyúl mellső csontos combjait nyúl elejének nevezünk. Zsírtartalma a nyúl többi részéhez képes magasabb, így ideális sütéshez és bármilyen fűszerrel jól párosítható.

Nyúl gulyáshús

Nyúl lapocka

Nyúl teljes eleje

Egész nyúl

Nyúl gerince

Nyúl combja

Egyéb nyúltermékek

Az itt található készítmények nagyon közkedveltek vásárlóink körében. Pácolva, formázva készülnek és lerövidítik a konyhában töltött időt.

Nyúlmáj

Pácolt nyúl szűzpecsenye

Pácolt nyúllapocka

Egész nyúl

Nyúl gerince

Nyúl combja

Nyúl eleje

 

 

 

A Budapest Bank harmadik alkalommal hirdette meg “Budapest Bank Business Partner-díj” pályázatát, hogy elismerje a kiemelkedő üzleti megoldásokat.  A cél a legjobbak díjazásán túl, hogy a vállalatokról és tevékenységeikről készült kisfilmeken keresztül mások számára is mintául vehető ötleteket osszanak meg.

A 2011-es pályázat mottója “Vállalkozások a helyi fejlődésért”. Ennek jegyében került bemutatásra, hogy a pályázók milyen együttműködéseket alakítottak ki más regionális illetve helyi vállalatokkal. Ezek az együttműködések hozzájárultak a vállalatok fejlesztéséhez, és ezen keresztül a helyi gazdaság fejlődésére is pozitív hatással voltak.

A Tetrabbit Kft. által is támogatott “Nyúl-unk a munkáért” program életre hívója, Zika Szövetkezet az elsők között élt a lehetőséggel, hiszen az országos szintű kezdeményezés az elmaradott falvakban élő hátrányos helyzetű családok és gyermekeik számára biztosít munkalehetőséget.

A Zika Szövetkezet nagy eséllyel pályázik a díjra, hiszen az általa  megálmodott és életre hívott országos szintű kezdeményezés, a “Nyúl-unk a munkáért” program az elmaradott falvakban élő hátrányos helyzetű családok és gyermekeik számára biztosít munkalehetőséget. A program azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítse a 70-es, 80-as években népszerű háztáji gazdálkodást. A nyúltenyésztés által megélhetéshez juttatja az arra rászorulókat, valamint ezt a fajta munkakultúrát is népszerűsíti. Az önfenntartás céljából tenyésztett nyulak húsa a mindennapi táplálkozás színesebbé tételéhez is hozzájárul, hiszen nagyon fontos vitamin- és tápanyag forrás, a fehérje szükségletet is biztosítja.

A Nyúl-unk a munkáért program szeptemberi indulása óta országosan 12 településen, valamint az erdélyi Gyimesbükkön kerültek nyulak kihelyezésre, azóta a faluközösségek vezetőitől sorra érkeznek a sikerekről szóló beszámolók. A falvakban a lelkesedés töretlen, a támogatott családok gyermekei naplót vezetnek, maguk etetik és gondozzák az állatokat. A gondos odafigyelés eredményeként a nyulak szépen fejlődnek, Gyimesbükkön például már 97 kisnyúl született. Az előírásoknak megfelelő tartás mindenhol a faluközösségi vezető ellenőrzése alatt folyik, a szakemberek a kezdeti oktatás után továbbra is tanácsokkal segítik a családokat, valamint állatorvos felügyeli a nyulak egészségügyi állapotát.

2011. október 8-12. között került megrendezésre a grandiózus Anuga kiállítás, ahol 6600 kiállító mutatta be a közönségnek a világ minden tájáról származó termékeit. Köln városában az élet ez idő alatt az élelmiszerek körül forgott.

Kis vállalatok és cégóriások egyaránt fontosnak tartották, hogy megmutassák termékeiket a világnak, hogy első kézből értesüljenek a legújabb trendekről, technológiákról és hogy -nem utolsó sorban- gyümölcsöző kapcsolatokra tegyenek szert és üzleteket kössenek. Hiszen az Anuga az üzletről szól, a személyes találkozásról, ami talán sosem jönne létre egymástól több tízezer kilométerre levő cégek képviselői között.

Magyarországról összesen 38 kiállító érkezett, melyek között büszkén képviselte a nyulas szakmát a bajai Tetrabbit Kft., a Relax Rabbit tartású feldolgozott nyúlhússal.
A 6-os csarnokban állítottuk fel egyedi tervezésű standunkat, mely a kiállítás 5 napja során számos potenciális ügyfél figyelmét keltette fel –, akik több mint 20 országból érkeztek- és reményeink szerint hamarosan tovább viszik a kiváló minőségű magyar nyúlhúsunk hírét a világba.
Az érdeklődők a standon megismerkedhettek a Relax Rabbit nyúltartással, és megtekinthették a legkülönfélébb csomagolási technikákat, melyekkel a legteljesebb mértékben igyekszünk eleget tenni a fogyasztói elvárásoknak.
Külön erre az alkalomra tervezett angol nyelvű prospektusunkhoz több száz fotó közül választottuk ki a legmegfelelőbbeket. Ezt a rendkívül igényesen kivitelezett kiadványt a tárgyalások után potenciális partnereink is kézhez kapták, egyrészt nyomtatott formában, másrészt exkluzív kivitelezésű, egyedi pendrive-okon. Mindezek mellett pedig minden látogatónknak lehetősége nyílt megpróbálkozni az origami nyúl hajtogatással, mely a hölgyek és gyermekek abszolút kedvence volt.

Honlapunkat, a www.tetrabbit.eu-t az érdeklődők mostantól már 4 nyelven olvashatják (magyar, német, angol, orosz), valamint az említett prospektusban további 2 nyelven juthatnak információkhoz (francia, olasz). A www.relax-rabbit.hu és a www.relaxrabbit.ch mellett pedig most már az angol nyelvű www.relaxrabbit.com is elérhető a nagyközönség számára.

Az Anuga kiállításon való megjelenésben támogatónk volt a Agrármarketing Centrum.

 

 

A GOP-1.1.1-09/1-2010-0158 azonosító számon regisztrált piacorientált kutatás-fejlesztési projektet az Európai Unió 82 619 186 Ft-tal támogatja.

A projekt első  részeként összegyűjtjük a vonatkozó szakirodalomban fellelhető tudásanyagot, ezáltal naprakész tudással tervezhetjük meg a szükséges kísérleti protokollokat és kiértékelési kritériumokat.

A nyúlhús közismerten kiváló táplálék, nutritív és diétás tulajdonságai egyaránt kiemelik a többi húsfajta közül. A széles körben elérhető húsok közül a legmagasabb fehérje és a legalacsonyabb zsírtartalmú, a legkönnyebben emészthető, valamint a legnagyobb mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat. Ezen túl kiemelkedően alacsony a zsír-, nátrium-, koleszterin- és purintartalma, ezen az anyagok túlzott bevitele közismerten összefüggésbe hozható egyes szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegségek kialakulásával.

A funkcionális élelmiszer kifejezés azt jeleni, hogy a termék a hagyományos változathoz képest több féle, vagy nagyobb mennyiségű egészségmegőrző, vagy betegséget megelőző hatóanyagot tartalmaz. A projekt célja, hogy omega-3 zsírsavakban gazdag, szelént és E-vitamint is megnövelt mértékben tartalmazó nyúlhús kerülhessen az asztalra.

 Az omega-3 zsírsavakat szívbarát zsíroknak szokás nevezni, rendszeres fogyasztásuk bizonyítottan csökkentheti egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A szelén és az E-vitamin a szervezet normális működése közben keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez nélkülözhetetlenek, optimális mértékű bevitelük valamennyi szervrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint az egész szervezet öregedési folyamatainak lassításához szükséges.

Egyes funkcionálisnak tekintett összetevők befolyásolhatják a hús fizikai, érzékszervi tulajdonságai, illetve hatással lehetnek a termék eltarthatóságára. Emiatt mindenképpen szükséges annak megvizsgálása, hogy ezek az alkotóelemek milyen arányban és összetételben lehetnek jelen, illetve hogyan lehet vagy hogyan szükséges kezelni, tárolni és csomagolni a terméket annak érdekében, hogy a funkcionális nyúlhús a fogyasztó számára élvezeti szempontból a hagyományos termékkel egyenértékű maradjon.

A fejlesztés része egy olyan tartástechnológia kifejlesztése is, ahol az állatok ketrec helyett mélyalmon, csoportosan élnek, takarmányozásukat iparilag előállított táp helyett növényi tömegtakarmányokra (szénára) alapozzák, az esetleg szükséges gyógykezelésekre pedig antibiotikumok helyett gyógynövényeket használnak.

Jelenlegi tudásunk szerint nagyüzemi méretekben csoportosan, mélyalmon sehol nem hizlalnak nyulakat. Ennek elsődleges oka az, hogy a tapasztalatok szerint előbb-utóbb a gazdaságos termelést lehetetlenné tevő termeléskieséssel járó járványkitörések következnek be. Véleményünk szerint ezek a járványkitörések megfelelően kidolgozott higiéniai protokollokkal megelőzhetők, illetve specializált állategészségügyi monitoring rendszer felállításával időben felismerhetők, és visszaszoríthatók. Kísérleteket végzünk különböző fertőtlenítő hatóanyagokkal, dózisokkal, takarító és fertőtlenítő eljárásokkal, almozási módszerekkel. Dolgozóink számára oktatási anyagokat készítünk, hogy a legfrissebb ismeretekkel bírjanak munkájuk során. Fő telepünkön laboratóriumot rendezünk be annak érdekében, hogy a higiéniai hiányosságok és megjelenő betegségek felismerése a lehető legrövidebb időn belül megtörténhessen.

A betegségek megelőzése az egyik legfontosabb feladat, a gyógykezelésnél mindig hatékonyabb és gazdaságosabb a megelőzés. A tartási higiénia javítása mellett fontos szerepet szánunk az alternatív gyógymódok, természetes hatóanyagok használatának. Az ismert gyógynövény hatóanyagok betegségmegelőző hatását vizsgáljuk termelési körülmények között.

Az ivóvíz savanyítása hatékony módszere az emésztési folyamatok javításának, illetve a normál bélflórát képező mikroba populáció stabilizálásának. A piacon elérhető számos készítmény közül kiválasztjuk a nyúl számára leghasznosabbnak bizonyuló szereket, illetve beállítjuk ezek alkalmazásának módját.

Az tartásrendszert optimalizáljuk annak érdekében, hogy a nyulak viselkedés-élettani és mikroklíma igényeit maximális mértékben ki tudjuk elégíteni. Az értékes húsrészek növelése gazdaságosabbá teszi a termelést. A ketreces tartáshoz képest nagyságrendekkel nagyobb mozgásteret a nyulak szívesen kihasználják, ez a testforma változásához vezet. Az életkor előrehaladtával, a maximálishoz testsúlyhoz közeledve a testrészek aránya, azaz a húsforma rövid idő alatt jelentős változásokon mehet át. Ezek miatt fontos szereppel bír az optimális telepítési életkor, és a telepítési sűrűség meghatározása.

A jelenleg elterjedt intenzív tartásrendszerekben a nyulak takarmányozása szinte kizárólag beltartalmi szempontból optimalizált, de fizikai megjelenését tekintve természetellenes, finomra darált, homogenizált, majd pelletált nyúltápból áll. Ezt a takarmányozási rendszert olyan irányba kívánjuk alakítani, hogy minél nagyobb arányban legyenek jelen olyan szénák és egyéb növényi termékek, amelyek fizikai megjelenésükben, változatosságukban a nyúl természetes igényeit kielégítik. Ezt az etetett takarmányok minőségi, mennyiségi összetételének, az etetés módjának optimalizálásával kívánjuk elérni.

Ezáltal a természetes életkörülményekhez közeli, az állatjóléti szempontokat maximálisan előnyben részesítő technológiát és takarmányozást felhasználva, a hagyományosan előállított,  eleve kiemelkedő nutritív és diétás tulajdonságokkal rendelkező nyúlhúst is túlszárnyaló, egészségmegőrző alkotóelemekben gazdag  terméket fejlesztünk ki, és teszünk elérhetővé.

 

 

A Tetrabbit Kft. folyamatosan igyekszik többet tenni a nyúlhús fogyasztásának népszerűsítése érdekében, valamint nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi előírásoknak megfelelő állattartásra, így a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatja a Nyúl-unk a munkáért programot.

program 2011. július 14-én csütörtökön Kartalon indult útjára egy olyan non-profit kezdeményezésként, mely a magyarországi kistelepülések hátrányos helyzetű családjai, valamint 12-14 éves gyermekei számára teremt munkát, megélhetési lehetőséget, ezáltal jobb életkörülményeket.

A faluközösségi program támogatói, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, az Agribrands Europe Hungary Zrt., illetve az Új Hangya Integrációs Szövetkezet 20 millió Ft-ot adott össze, hogy biztosítsák a háztáji gazdálkodás, a nyúltenyésztés elkezdéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást, valamint az eszközöket és az állatokat. A Tetrabbit Kft. mint támogató szintén az elsők között csatlakozott a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet által életre hívott programhoz.

Dr. Czomba Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár vállalták a program fővédnöki tisztségét, ezzel is alátámasztva annak hitelességét és országos szintű jelentőségét.

A programot megnyitó sajtótalálkozó sikerét mutatja, hogy több országos televízió, rádió és online portál is beszámolt a kezdeményezésről. Nagy érdeklődés mutatkozik a program iránt, a falvak 2011. augusztus 20-áig jelentkezhetnek a pályázatra. Bírálóbizottság választja ki azt a 10 települést, akik megkapják a támogatást a nyulászokádás beindításához. További információ (magyar nyelven): http://nyulunkamukaert.hu oldalon.